Lihasten säilyttäminen motivoi kuntoilijoita

Entisten Nuorten kuntoiluryhmä päätti kevätkauden vierailemalla Varalan Urheiluopistolla Tahmelassa. Liikuntafysiologi Jere Ahosen johdolla 22 aktiivista liikkujaa osallistui kehonkoostumusanalyysiin. Eniten kiinnosti, mitä mittaus kertoo kehon rasvaprosentista ja lihasmassan jakautumisesta. Myös puristusvoimaa testattiin.

Ahkerasti kuntoilevat ryhmäläiset tulivat kehonkoostumusmittaukseen uteliain mielin. Missimittoihin ei tähdätä, vaan kehon- ja terveydentilan seuraamisen uskotaan pitävän liikuntaintoa yllä.

Kehon koostumusta mittaava laite hyödyntää pieniä sähköimpulsseja, jotka eivät tunnu mitattavalle. Eri kudokset aiheuttavat erilaisen reaktion sähkövirralle: neste johtaa sähköä, kun taas rasva toimii lähes eristeenä. 

– Mittauksen avulla arvioidaan muun muassa, onko kehon rasvaprosentti liian korkea tai jopa liian matala, kertoo liikuntafysiologi Jere Ahonen

Koko kehon lihasmassan mittaus näyttää myös, onko raajojen välillä puolieroja.

Ahosen mukaan sopiva lihasmassan osuus riippuu paljon yksilöllisistä ominaisuuksista, kuten kehon mittasuhteista ja ruumiinrakenteesta. Normaalialue on lihasmassan osalta hyvin laaja. Oleellisempaa on seurata muutoksia säännöllisin mittauksin, jolloin voidaan arvioida lihasmassan säilymistä.

– Lihasmassan lisäämisessä ja ylläpitämisessä voimaharjoittelu on tehokkain tapa, mutta toki kaikki liikunta, jossa lihakset kuormittuvat, on hyödyksi.

Jere Ahonen
– Lihasmassan ylläpitäminen ja jopa lisääminen on hyvä tavoite vielä iäkkäänäkin, liikuntafysilogi Ahonen sanoo.

Rasvaakin tarvitaan esimerkiksi nivelten suojaamiseen. Moni vatsamakkaroistaan huolestunut entinen nuori ilahtui, kun vyötärölle kertynyt haitallinen viskeraalirasva olikin normaalin rajoissa. 

Jere Ahonen korostaa, että lihasmassan kasvattaminen on edullista myös aineenvaihdunnalle.

–  Mitä enemmän lihasmassaa on, sitä korkeammalla pysyy perusaineenvaihdunta. Jos vaikka joutuu yhtäkkiseen vuodelepoon, on hieman varaa menettääkin lihaksia.

Ihmisestä reilu puolet on vettä. Matala kehon nestepitoisuus huoletti muutamia. 

– Nesteaineenvaihdunta on yksilöllistä. Nestetasapainoon vaikuttaa muun muassa vedenjuomisen määrä ja kuinka paljon menettää nestettä hikoillessa. Mitä korkeampi on rasvan määrä, sen matalampi on usein kehon nesteen osuus, Jere Ahonen sanoo.

Marja Halmetta kiinnosti eniten, mitä mittaukset kertovat käsien puristusvoimasta ja kehon nestetasapainosta.

 Puristusvoimamittaus ennakoi riskejä

Käsien hyvä puristusvoima on tärkeää, kun pitää raahata kauppakasseja, avata säilykkeitä tai heilutella lapiota. Puristusvoimatestillä mitataan, montako prosenttia käden puristusvoima on koko kehon painosta. Ikä ja sukupuoli huomioidaan vertailussa. 

– Mitattu puristusvoima kertoo erityisesti käsien lihasvoimasta, mutta myös koko kehon lihasvoimasta. Puristusvoiman arvo ennakoi ihmisen terveydentilaa ja vammariskiä tulevaisuudessa, kertoo liikuntafysiologi Ahonen.

Terveyden näkökulmasta myös iäkkään on hyödyllistä treenata puristusvoimaa kuntosalilla ja kotonakin esimerkiksi puristelemalla pehmeää sientä tai tennispalloa vaikka telkkaria katsellessa.

Ritva Lappeteläinen osallistuu Nautiluksen kuntosalilla mieluiten ohjattuihin ryhmäliikuntoihin. – Toivon syksyn treeneihin pitkiä ja hyviä venyttely- ja kehonhuoltotunteja. Pilates on myös mieleeni.

Ensimmäistä kertaa kehonkoostumusanalyysiin osallistunutta Ritva Lappeteläistä kiinnosti eniten kehon viskeraalirasvan osuus. 

– Tulokseni yllätti positiivisesti. Aloitin kolmisen kuukautta sitten muutaman vuoden tauon jälkeen jumpan ja kuntoilun. Tulokset kyllä lisäävät motivaatiota jatkaa tehostettua liikuntaa, Lappeteläinen sanoo.

– Entisten Nuorten kuntoilijat kuulosti mukavalta ryhmältä. Sosiaalinen kanssakäyminen lisää motivaatiota ja pitää myös henkistä vireyttä yllä. Jäin maaliskuun alussa kokonaan töistä pois ja katsastan ennakkoluulottomasti erilaisia toimintoja. Niistä sitten vähitellen muodostuu se omanlainen juttu. Ryhmäliikunta sopii minulle hyvin, koska tarvitsen ryhmän vetäjää ”piiskaamaan”, etten päästä itseäni liian helpolla. Rautaa en hirveästi tykkää nostaa, mutta jonkin verran haastetta täytyy olla. 

Osa kuntoilijoiden ryhmästä ehti mittauksen jälkeen lounaalle Tahmelan Huvilalle.

KATSO VIDEO TESTIPÄIVÄN TUNNELMISTA!

 

Julkaistu 19.6.2023

LISÄTIETOA

EN Kuntoile -ryhmän lähes viidestäkymmenestä jäsenestä puolet treenaa aktiivisesti Nautilus Gymin tiloissa Tampereen Pyynikin uimahallin rakennuksessa. Osa treenaa viikoittain kuntosalin laitteilla henkilökohtaista ohjelmaansa, toiset hakevat hikeä ja hyvää oloa kuntosalin ryhmäjumpista. Kalenterista löytyy monia iäkkäämmille sopivia ohjattuja tunteja: vesijumppa, kuntotanssi, lihaskunto, venyttelyt, kehonhuolto ja pilates.

Ryhmäliikuntaa ja kuntosalitreeniä voi jatkaa myös kesäkauden hieman supistetummalla ohjelmalla. Moni seniorikuntoilija vaihtaa kuitenkin salilla rehkimisen kesäisiin mökkihommiin ja ottaa muutaman kuukauden irtioton.

EN Kuntoile -ryhmään ovat tervetulleita hekin, jotka liikkuvat mieluiten omin neuvoin kotonaan tai käyvät kaupungin järjestämissä liikuntaryhmissä. 

Jos kuntoilu Entisten Nuorten porukassa kiinnostaa, järjestämme syyskauden alussa taas infotilaisuuden uusille tulijoille. Entisten Nuorten jäsenet voivat liittyä Nautiluksen kuntosalin kokeilujäseneksi syys-joulukuuksi ja jatkaa sitten halutessaan sopimustaan ensi vuoden puolelle. 

Seuraa Entisten Nuorten uutiskirjeitä ja lue lisää salin toiminnasta tästä.

Ilmoittaudu EN Kuntoile -ryhmään
Jos vasta harkitset liittymistä, tällä lomakkeella voit myös tehdä kysymyksiä ryhmän toiminnasta.

LUE LISÄÄ

Kuntoa, lihasvoimaa, kaveruutta

Entisten Nuorten kuntoiluryhmä treenaa kuntosalilla viikoittain. Puntteja ei nostella hampaat irvessä vaan uteliain mielin. Osallistujilla on henkilökohtainen kuntosaliohjelma. Tarvittaessa järjestetään ryhmäneuvontaa koko porukalle.

Klikkaa ja lue koko juttu!

Jos kiinnostuit EN Kuntoile -ryhmän toiminnasta, lähetä sähköpostia ja ilmoittaudu mukaan. Kerro myös oma puhelinnumerosi, sillä ryhmän viestintä tapahtuu WhatsApp-mobiilisovelluksella.

TILAA ENTISTEN NUORTEN UUTISKIRJEET!

Tee tilaus ja hyväksy postiisi saapuva vahvistuspyyntö. Saat jatkossa uutiskirjeet sähköpostiisi automaattisesti.

Emme jaa emmekä luovuta tietojasi eteenpäin.