Lukupiirissä kaikki osallistujat pääsevät ääneen. Tempo on rauhallinen, keskustelu spontaania, tunnelma rento ja kuunteleva. Ei snobbailua, ei viisastelua. Jokainen istunto yllättää ja tarjoaa arvioitavaan teokseen uusia näkökulmia.
Näin kuvailee vetämäänsä lukupiiriä Eeva Risku. Ryhmä on yksi seitsemästä Entisten Nuorten lukupiiristä. Se aloitti lokakuussa 2020. Varsinaisia sääntöjä ei ole, toimintatavat ovat muotoutuneet pikkuhiljaa.
– Vuoden ajan olemme pitäytyneet kotimaisissa tekijöissä. Uusimpia teoksia vältämme, koska niiden saanti kirjastosta on vaikeaa.
Riskun lukupiiriin kuuluu kahdeksan jäsentä. Istunnot kestävät pari tuntia. Paikalla on yleensä viidestä kuuteen henkilöä. Istunnon päätteeksi pohditaan seuraavaa kirjavalintaa. Sitä käsitellään vielä lukupiirin whatsapp-ryhmässä, jotta poissaolleetkin pääsevät sanomaan sanansa.
Lukuohje ikääntyneille: anna aikaa lukemiselle, älä lue väsyneenä, huolehdi valaistuksesta ja lue vain riittävän isokokoista tekstiä.
Eeva Risku
– Suunnitteilla on järjestelmä, jossa jokainen jäsen vuorollaan tekee ehdotuksen, minkä jälkeen ryhmä tekee valintapäätöksen, Eeva Risku kertoo.
Riitta Harju, on innoissaan lukupiirikokemuksestaan. Tutuiksi ovat tulleet Mihail Bulgakov, Sirpa Kähkönen ja kirjailijoita joita ei yksinään löytänyt kuten Anne Tyler.
– Toista hänenlaistaan en tunne. Tyler vain kuvaa henkilöidensä elämäntapahtumia. Ei pohdintaa, ei analyysia ja silti lähes kuulin, miten oma ymmärrykseni laajeni.
Aina Harju ei ole ehtinyt lukea käsittelyssä olevaa kirjaa, mutta sekään ei ole haitannut. Jo pelkät tapaamiset virkistävät ja inspiroivat.
– Ne pitävät minut kirjojen maailmassa. Odotan tapaamisiamme. Luulen, että tämänkaltainen kokeminen on mahdollista vain lukupiirissä.
Ei pelkästään ne kirjat vaan myös ne lukupiiriläiset!
Riitta Harju
Lukupiirissä on arvioitu myös monelle suomalaisille tuttu teos, Joel Lehtosen Putkinotko. Näin siitä kirjoittaa Ari Eronen:
Suomalainen kirjallisuusklassikko. Satuttava ja hauskakin tarina Käkriäisten monilapsisen maalaisperheen tapahtumarikkaasta kesäisestä päivästä Savossa.
Käkriäiset elelevät vuokralaisina kirjakauppias Aapeli Muttisen omistamalla pientilalla. Perhe yöpyy saunan lauteilla, koska itse talo on lähes asuinkelvoton. Lisäansioikseen he myyvät muiden polttamaa viinaa.
Keskeisiä päivän tapahtumia ovat Joosepin käynti lähikartanossa lainaamassa jauhoja ja toimeliaan vaimon Rosan asiointi lähikaupungissa kahden lapsensa kanssa.
Romaanin kieli on rikasta, täynnä paljon omaperäisiä sanoja ja sanontoja. Lehtosen tyyli on persoonallinen ja omaleimainen.
Putkinotkoa voidaan pitää kuvauksena suomalaisten omasta lähimenneisyydestä.