EN Laula - matalan kynnyksen harrastajakuoro

– Mukana on taitotasoltaan erilaisia laulajia. Osalla ei ole minkäänlaista kuorokokemusta, eikä se haittaa. Nuotinlukutaitoakaan ei tarvita. Jos kysyttävää ilmenee, minä kyllä selitän. Kuoroon voi tulla kuka vaan. Jos pidät yhdessä laulamisesta, se riittää.

Kuoronjohtaja Kata Lindberg, 50, on yhteisömuusikko, pianisti ja pianonsoiton opettaja. Tällä hetkellä hän työskentelee mm. bändiopettajana Vimmartissa, yhdenvertaisen taiteen oppilaitoksessa sekä musiikkivastaavana Legioonateatterissa. EN Laula -kuoron vetovastuun hän otti syyskuussa.

Kuoro koostuu Entisten Nuorten verkostossa toimivista laulajista, siis ikä-ihmisistä. Lindbergin mielestä ikä ei kuitenkaan vaikuta tekemiseen millään tavalla. Harjoituksissa huumori lentää ja puhetta riittää.

– Ehkäpä kuorolaisten ikä tuo itselleni jonkinlaista turvallisuuden tunnetta. On helppoa toimia elämän konkareiden seurassa.

Kuoroon kuuluu tällä hetkellä parikymmentä laulajaa. Harjoitukset ovat kerran viikossa. Harjoituksissa Lindberg säestää pianolla ja villitsee porukkaa irrottelemaan.

– Hauskanpito ja tiukka vääntö kulkevat käsi kädessä.

Kata Lindberg
Tärkeintä on laulamisen ilo ja laulusta välittyvä tunne.
Kata Lindberg

EN Laula -kuorossa lauletaan toistaiseksi vain kaksiäänisesti, mutta kuoro kehittyy ja on menossa kovaa vauhtia kohti ensimmäistä julkista esiintymistään, Kata Lindberg sanoo.

– En lähtenyt tähän harrastukseen esiintymishalu edellä. Välillä kuitenkin huomaan, että joku kumma näyttämö-ötökkä sisälläni antaa pieniä elonmerkkejä, kertoo kuorossa alttoa laulava Marjo Uksila.

Uksila on laulanut aiemmin muutamissa kuoroissa mutta vetäytynyt usein takariviin pelkäämään mokaamista.

– Nyt pelko on poissa, pitkälti kuoronjohtajan ansiosta. Katan iloisuus ja innostuneisuus tarttuvat. Meno kuorossa on rento ja napakka. Kun kuoronjohtaja ei käytä ruoskaa, kuorolaisetkin pääsevät esiin.

– Harrastajien taustat ovat erilaisia, mutta kuorossa kaikki ovat samalla viivalla. Yksi pähkäilee rytmin kanssa, toinen sävelkorkeuden, kolmas sekoilee sanoissa. Kokonaisuus paranee vain harjoittelemalla.

Musiikillista tarkkuutta tarvitaan, mutta tärkeintä on tekemisen ilo.
Marjo Uksila

Seitsemänkymppisen Uksilan mukaan ikä ja laulamattomuus ovat muuttaneet lauluääntä hieman sumeaksi ja entistä matalammaksi. Henkeäkin pitää vetää useammin kuin nuorena, mutta ääni vahvistuu ja kehittyy.

– Väitän jopa, että laulan nyt enemmän omalla äänelläni.  Kuoro sopii kaikille, joiden mielestä yksin suihkussa laulaminen on luonnonvarojen haaskausta.

Jaakko Erkkonen, 79, lauloi nuorena Klemettiopiston kuorossa. Oppikoulun laulutunnit urheiluhallissa eivät innostaneet, luokassakin oli lähes kahdeksankymmentä oppilasta. Opettajaseminaarin pääsykokeissakin muiden edessä laulut jäivät laulamatta.

Siitä huolimatta Erkkonen lauloi ja musisoi yli kolmekymmentä vuotta kansainvälisen koulun opettajana. Eläköidyttyään laulu jäi kesannolle aina viime kesään asti, jolloin tytär tilasi häneltä lauluesityksen omiin häihinsä.

– Se oli herätys, syksyllä liityin intuition pohjalta EN Laula -kuoroon. Vanha rakkaus lauluun leimahti ilmiliekkeihin.

Erkkonen on toinen kuoron miesjäsenistä. Lisää toivottaisiin.

– Miehet, tulkaa mukaan. Kuorolaulu on hauskaa. Erilaiset laulut koskettavat ja jäävät soimaan sielun syvyyksiin.

Jaakko Erkkonen
Kuoro ylitti kaikki odotukseni. Kun nuotinlukukin vielä sujui, opin laulut helposti. Jokaista kappaletta työstetään ilolla ja tarkkuudella.
Jaakko Erkkonen
EN Laula -kuorossa työn alla Balladi elokuvasta Klaani.

Julkaistu 17.11.2022

Katso lisäksi

EN Laula valmistautuu ensimmäisen julkiseen konserttiin Tampereen Kampus-kappelissa 30.5.2023. Kyseessä on viimeinen treeni ennen kesätaukoa.

Ilmoittaudu EN Laula -kuoroon
Jos vasta harkitset liittymistä, tällä lomakkeella voit myös tehdä kysymyksiä ryhmän toiminnasta.

TILAA ENTISTEN NUORTEN UUTISKIRJEET!

Tee tilaus ja hyväksy postiisi saapuva vahvistuspyyntö. Saat jatkossa uutiskirjeet sähköpostiisi automaattisesti.

Emme jaa emmekä luovuta tietojasi eteenpäin.