Kuntoa, lihasvoimaa ja kaveruutta

Entisten Nuorten kuntoiluryhmä treenaa kuntosalilla viikoittain. Puntteja ei nostella hampaat irvessä vaan uteliain mielin. Osallistujilla on henkilökohtainen kuntosaliohjelma. Tarvittaessa järjestetään ryhmäneuvontaa koko porukalle.

EN Kuntoile- ryhmässä on reilut kolmekymmentä jäsentä. Heistä puolet kuntoilee aktiivisesti Nautilus Gymin tiloissa Pyynikin uimahallirakennuksessa. Osa porukasta käy kuntosalin lisäksi myös ohjatuissa ryhmäliikunnoissa. Suosittuja ovat kuntojumpat, kehonhuolto, venyttely ja vesijumppa. Myös baila- ja dancemix-kuntotanssit innostavat monia.

Ryhmän vetäjän Päivi Anttilan, 65, mukaan kuntoilun aloittaminen ryhmässä ei edellytä tiettyä pohjakuntoa.

Sohvaperunan rapakunto riittää. Siitähän on suunta vain ylöspäin.
Päivi Anttila

Aloittelijalle Anttila suosittelee vesivoimistelua. Se hellii lihaksia, vaikka syke nouseekin. Ryhmässä kuntoillaan hyvinvointi edellä. Kehoa ei rääkätä riekaleiksi. Liikuntaohjaajat ovat laatineet jokaiselle hänen terveydentilansa huomioivan kuntosaliohjelman.

Anttilan mielestä parasta ryhmässä ovat hurtti huumori sekä fiksut ja energiset ihmiset.

– Kannustamme toisiamme. Tämä on iloista ja eläväistä meininkiä. Suunnittelukin tapahtuu ilman jäykkiä pönötyspalavereja, Päivi Anttila kiittelee.

Anttila kertoo olleensa aina hyöty- ja terveysliikkuja, ei himokuntoilija. Työssään hän tsemppasi muita liikkumaan mutta ehti itse harvoin salille. Eläkkeellä hän kävelee ja hiihtää, tekee lihaskuntotreenejä ja nauttii erityisesti tanssitunneista, rytmin ja hien sekoituksesta.

Kuntotanssin lämmittelyssä Iita, ohjaaja Niina, Pirjo ja Ritva.

Liikuntaryhmät ovat Anttilan mielestä investointi omaan terveyteen. Aktiivinen liikunta ei välttämättä pidennä elinikää vaan tuo laatua loppuvuosiin.

– Haluan innostaa kaikkia ylläpitämään omaa toimintakykyään, jotta jaksaisimme tehdä arkiaskareita, kantaa kauppakassimme ja nousta ne rappusetkin.

Pia Soidinmäki, 69, liittyi ryhmään, koska eläkkeellä on aikaa kuntoilla monipuolisesti ja säännöllisesti. Entisten Nuorten väkikin on samaa ikäluokkaa ja kuntotasoa.

Soidinmäki käy kuntoilemassa kaksi tai kolme kertaa viikossa. Jumpat harjoittavat lihaskunnon, tasapainon ja notkeuden lisäksi mieltä.

Rytmiset lajit kuten dancemix ja baila ovat minulle uusinta. Niissä tasapaino paranee ja syke nousee. Ja kaikilla on hauskaa.
Pia Soidinmäki

Soidinmäki aloitti kuntosalilla jo seitsemän vuotta sitten. Silloin laadittua kuntosaliohjelmaa on sittemmin päivitetty monipuolisemmaksi ja vaativammaksi. Hän käy kuntosalilla myös ennen ryhmäliikuntatunteja.

– Kuntosaliharjoittelu olisi tärkeää lihaskunnon ja luuston vahvistumisen kannalta.

Pia Soidinmäki on liikkunut aina paljon: arkiliikuntaa, kävelyä, pyöräilyä, hölkkää. Jalkapöydän marssimurtuman myötä hänellä todettiin osteopenia eli alentunut luuntiheys, joten liikunnan lajikirjo on muuttunut.

– Nykyisin mieluista ovat sauvakävely, vaellukset ja patikoinnit. Hiljattain olin Taivaltajien kanssa Pyhän lenkillä. Matkaa kertyi 35 kilometriä!

Monipuolinen liikunta lisää hyvinvointia ja auttaa jaksamaan. Soidinmäen kunto on noussut ja lihasvoima kasvanut. Jumpat ovat parantaneet lihaskunnon lisäksi tasapainoa ja notkeutta. Ryhmäliikunnassa on toki muutakin arvokasta.

– Olen tutustunut uusiin ihmisiin, ja vanhoja tuttavuuksiakin on herätelty. Sauna ja pukuhuone ovat varmaan parhaat paikat tutustua uusiin ihmisiin.

Viikoittaisessa vesijumpassa Kirsi (vas.) ja Hannele.

Jos kiinnostuit Entisten Nuorten toiminnasta, lähetä sähköpostia ja ilmoittaudu mukaan. Mainitse ryhmä, johon haluat liittyä. Kerro myös oma puhelinnumerosi, sillä ryhmien viestintä tapahtuu WhatsApp- tai Signal-mobiilisovelluksella.

TILAA ENTISTEN NUORTEN UUTISKIRJEET!

Tee tilaus ja hyväksy postiisi saapuva vahvistuspyyntö. Saat jatkossa uutiskirjeet sähköpostiisi automaattisesti.

Emme jaa emmekä luovuta tietojasi eteenpäin.