Omatoimisesti Italiaan

Pirkkala – Riika – Napoli – Sorrento – Massa Lubrence – Capri – Sorrento – Napoli – Procida – Rooma – Riika – Pirkkala

EN Matkaile-ryhmä alkoi viime huhtikuussa suunnitella matkaa Italiaan. Pian omatoimi-matkalaiset irrottautuivat omaksi ryhmäkseen ja päättivät matkustusajankohdaksi loka-marraskuun vaihteen ja matkan päämääräksi Napoli ympäristöineen.

Toukokuun kokoontumisessa olimme jo tilaamassa lentolippuja. Tosin ryhmän koko ja se, ketkä kaikki olivat matkaan lähdössä, muotoutui vasta pikkuhiljaa.

Kesäkuun alussa selvisi, että lähtijöitä oli kahdeksan. Niinpä olimme valmiita etsimään tälle porukalle sopivaa majoitusta. Valitsimme kaksi huoneistoa, joista toinen, vähän fiinimpi, sijaitsi Sorrentossa ja toinen Napolissa.

Riitta maksoi kaikkien puolesta etumaksun toiseen Airbnb-majapaikkaan, Kyösti toiseen. He huolehtivat sitten myöhemmin lopullisistakin majoitusmaksuista ja olivat muutenkin yhteydessä vuokranantajiin. Me muut maksoimme heille oman osamme. Myös osan junalipuista ostimme jo Suomessa. Osasta matkoista saimme ryhmäalennuksen.

Maksujärjestelyissä suosimme itse matkallakin sitä, että yksi maksaa palvelun tai esimerkiksi päivän ruokatarvikkeet, ja muut sitten hänelle. MobilePay osoittautui verrattomaksi näissä maksujärjestelyissä.

Ennen matkaa pidimme useita suunnittelukokouksia. Samalla pikku hiljaa tutustuimme toisiimme, tosin osa tunsi jo ennestään toisensa.

Torstaina, lokakuun 26. päivä aamuyöllä iloinen joukko kokoontui Tampere-Pirkkalan lentoasemalle, ja matka alkoi. Ensimmäinen etappi oli jo Riikassa, jossa jouduimme odottelemaan viisi tuntia ennen Rooman-koneen lähtöä. Sama odotusaika oli paluumatkalla.

Välipysähdys Napolissa ja malja Italian-matkallemme!

Iltayhdeksän jälkeen saavuimme ensimmäiseen majapaikkaamme Sorrentoon, Massa Lubrencen kylään.

Varaamamme huoneisto oli se vähän hienompi, johon olimme olleet valmiita satsaamaan vähän enemmän. Huoneistossa oli osalle oma huone, osa nukkui toisen kanssa. Kaksi kylpyhuonetta oli tärkeä juttu. Parasta taisi kuitenkin olla ikkunoista ja terassilta avautua maisema, sen kauneus.

Matkalaiset asettumassa illalliselle Massa Lubrenssen asunnon terassille.
Auringonlasku terassiltamme nähtynä

Olimme neljä päivää Massa Lubrencessa, josta teimme pieniä retkiä ympäristöön, esimerkiksi Sorrenton niemimaalle. Lauttamatkan päässä olevalle Caprille teimme kokopäiväretken. Siellä saaren kiinnostavin nähtävyys oli Axel Munthen huvila, johon liittyen Munthe on kirjoittanut monien tunteman romaanin Huvila meren rannalla.

Lähestymme Capria
Axel Munthen huvila oli täynnä upeita taideteoksia
Juna- ja metrolippujen osto oli joskus vähän haastavaa, mutta onneksi matkalla oli mukana myös italiantaitoisia

Maanantaina illalla matkustimme junalla Napoliin. Koliseva paikallisjuna oli sinänsä aikamoinen kokemus. Päärautatieasemalta piti vielä matkustaa metrolla asuinalueellemme. Onneksi asuntomme oli aivan metroaseman vieressä.

Astuttuamme aseman ovesta ulos olimme keskellä Napolin iltavilinää. Katsoimme ihastuneina kahta aukiolla leikkivää tyttöä, jotka olivat kuin suoraan Elena Ferranten Napoli-trilogiasta. Koimme Ferranten kirjojen hengen muutenkin olevan läsnä kaupungissa. Keskeisestä paikasta huolimatta alueella oli paljon tavallisten napolilaisten koteja.

Parveke
Valmiina pyykinkuivaukseen

Napolin asuntomme oli sekin hyvä, joskaan näköala ei vetänyt vertoja Massa Lubrencen huoneistolle. Plussaa olivat ruoka- ja hygieniatarvikkeet, jotka riittivät koko kuuden päivän oleskelumme ajaksi. Tuoretuotteet hankimme itse.

Napolissa porukkamme jakaantui välillä vaihteleviin ryhmiin, mutta iltaisin kokoonnuimme asunnolle laittamaan yhdessä ruokaa ja syömään yhteisen pöydän ääreen.

Napolissa ei ole kovin paljon tunnettuja nähtävyyksiä. Upeita kirkkoja, linnoja ja museoita toki oli.

Vesuviuksen tulivuori häämötti miljoonakaupungin takana Sant’Elmon linnan aukiolta kuvattuna.

Parasta Napolissa taisi olla vilkas elämän maku, joka vei mukaansa kaduilla ja toreilla kulkiessa. Videolla kalatorin kauppias käsittelee tottuneesti mustekalaa.

Lähellä Napolia sijaitseva Herculaneum on Pompeijin ohella Vesuviuksen purkautumisessa laavan alle jäänyt kaupunki. Se on Pompeijia pienempi, mutta osin paremmin säilynyt.
Procidan kävijöille seudun sitruuna- ja oliivilehdot sekä ruokailu kalastajakylässä olivat mieleenpainuvia.

Kotiin päästyämme kokoonnuimme vielä miettimään matkan antia.

– Yleensä ottaen kaikki olivat tyytyväisiä
– Oli hyvä, että matkasuunnitelma oli kaikkien yhdessä hyväksymä
– Se, että välillä porukka hajaantui ja välillä liikuimme kaikki yhdessä, toimi hyvin
– Napolin kaupungin henki, sen vilkkaus
– Oli kiva valmistaa ateriat iltaisin yhdessä
– Osalle parasta oli patikointi Sorrenton niemimaalle ja sen kärkeen Punta Campanellaan
– Osa arvioi matkan kohokohdaksi Caprin-retken
– Joku oli innostunut Herculaneumin historiasta
– Italian-taitajat iloitsivat, että saivat harjoittaa kielitaitoaan

Seuraavaa matkaa ajatellen heräsi seuraavia ajatuksia:

– Viiden tunnin odottelu mennen tullen Riikassa oli liikaa. Varsinkin menomatka monine kulkuneuvon vaihtamisineen oli liian raskas
– Pelkät käsimatkatavarat eivät ehkä riitä.
–  Matkan pituus voisi olla vähän pienempi, ehkä 10 vrk riittäisi.
– Ryhmän koko saattaisi ihanteellisena olla vähän pienempi, ehkä 6 h.

Jutuksi koonnut yhteisen keskustelumme pohjaltaAnja Kaisanlahti. Julkaistu 5.1.2024

Jos kiinnostuit Entisten Nuorten toiminnasta, lähetä sähköpostia ja ilmoittaudu mukaan. Mainitse ryhmä, johon haluat liittyä. Kerro myös oma puhelinnumerosi, sillä ryhmien viestintä tapahtuu WhatsApp- tai Signal-mobiilisovelluksella.

TILAA ENTISTEN NUORTEN UUTISKIRJEET!

Tee tilaus ja hyväksy postiisi saapuva vahvistuspyyntö. Saat jatkossa uutiskirjeet sähköpostiisi automaattisesti.

Emme jaa emmekä luovuta tietojasi eteenpäin.